Je droomt al een tijd over een eigen vakantiehuis. Of je wilt een vakantiehuis kopen als investering. Voor het kopen van een vakantiehuis lijkt het nu het juiste moment te zijn. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek? En mag je je vakantiehuis verhuren? Zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden? We zetten financiele zaken waar je rekening mee kunt houden bij het kopen van een vakantiehuis in Nederland op een rijtje.
Een hypotheek afsluiten
Als je je vakantiehuis niet zelf kunt financieren krijg je allereerst met de hypotheek te maken. Bij verschillende banken kun je een hypotheek afsluiten voor een vakantiewoning. Allereerst kijkt de bank of je de hypotheek kunt betalen. Daarnaast moet je vakantiewoning vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld dat er geen sprake is van permanente bewoning. Het verschilt per bank wat de voorwaarden zijn. Ook verschilt het per bank welk deel van de recreatiewoning je met eigen geld moet kunnen betalen, dus het loont de moeite om verschillende offertes aan te vragen. Wil je je vakantiewoning kunnen verhuren? Houd hier dan ook rekening mee bij het afsluiten van een hypotheek. Dit mag niet altijd van de hypotheekverstrekker en ze stellen dan soms aanvullende eisen zoals een goede ligging.
Vermogensbelasting betalen
Als een vakantiehuis kopen eenmaal gelukt is, betaal je er vermogensbelasting over. Het wordt namelijk gezien als een deel van je vermogen. Als je vermogen hoger is dan de heffingsvrije grens, betaal je 1,2 vermogensrendementsheffing. Het scheelt dat, als je hypotheek betaalt voor je vakantiehuis, je dit mag aftrekken van de waarde van het huis en je daar dus geen belasting over betaalt. Wel zal door het aflossen van de hypotheek je eigen vermogen hoger worden, daardoor zal je steeds meer belasting betalen. Dit is echter lager dan de hypotheekrente die je betaalt.
In tegenstelling tot bij je woonhuis, is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Het huis waarin je woont valt namelijk in belastingbox 1 waar hypotheekrenteaftrek geldt. In box 3 geldt dit niet. Woon je permanent in je vakantiewoning? Dan kun je aan de gemeente toestemming vragen om je vakantiewoning als permanente woning bij de Belastingdienst op te geven. Niet elke gemeente gaat hier even gemakkelijk mee om.
Geld verdienen met verhuur van je vakantiewoning
Want waarschijnlijk zit je niet het hele jaar in je vakantiehuis. Dit betekent dat je je recreatiewoning verhuren kunt en deze huurinkomsten zijn onbelast. Dit kan je dus een aardig zakcentje opleveren. Stel jezelf de vraag of anderen het willen huren als je de kans op huurinkomsten wilt vergroten. Het allerbelangrijkste is hierbij de locatie. Spreekt dit anderen ook aan? Je kunt hierbij ook de verschillende seizoenen in gedachten houden: mensen gaan vooral in de zomer en rond de feestdagen op vakantie. Wil je je vakantiehuis ook op andere momenten goed kunnen verhuren kun je er bijvoorbeeld op letten of er genoeg leuke binnenactiviteiten in de buurt zijn zoals een binnenzwembad.
Je kunt het verhuren van je vakantiehuis zelf regelen, zoals de schoonmaak, sleuteloverdracht en het sluiten van contracten, maar je kunt dit (tegen kosten) vaak ook uitbesteden.
Mag je vakantiehuis verhuren altijd?
Wil je je vakantiehuis verhuren? Check dan eerst bij verschillende partijen of het is toegestaan. Bij de hypotheekverstrekker als je hypotheek betaalt. Daarnaast bij de gemeente; voor particuliere verhuur geldt een maximum van 60 dagen per kalenderjaar en als je langer wilt verhuren wordt het gezien als het hebben van een bedrijf. Je hebt dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) nodig. Als je een appartement verhuurt moet je ook navraag doen bij de Vereniging van Huiseigenaren en als je op een vakantiepark zit, bij de parkeigenaar. Op een vakantiepark kan het soms ook juist zo zijn dat je verplicht bent je vakantiehuis een aantal weken per jaar te verhuren.
Huurinkomsten en belasting
Als je op kleine schaal gaat verhuren en er bijna geen werk aan hebt, je doet bijvoorbeeld alleen de sleuteloverdracht, vallen de inkomsten die je hieruit krijgt in box 3. Verhuur je op grotere schaal en heb je hier ook veel werk aan? Maak je bijvoorbeeld zelf de vakantiewoning schoon, doe je het onderhoud en werf je actief huurders? Dan vallen de inkomsten in box 1. Je dient dit dan op te geven als resultaat uit overig werk. Je betaalt dan inkomstenbelasting over de netto inkomsten van de verhuur. Ziet de belastingdienst je ook als ondernemer, dan betaal je ook BTW over de verhuur.
Recreatiehuis kopen als investering op langer termijn
Zie je je recreatiewoning als een manier om op langere termijn je geld te beleggen? Maak bij het kopen dan al de inschatting of je huis van waarde blijft en de kans groot is dat je het later voor meer geld kunt verkopen. Is het huis ook voor anderen aantrekkelijk? Misschien vind jij het heerlijk dat het afgelegen ligt, maar anderen houden van goede bereikbaarheid. Of vind jij het niet erg dat je recreatiewoning op een vakantiepark met 100 dezelfde huizen staat. Maar als er straks meer te koop staan, hoe zorg je dan dat ze die van jou willen hebben? Denk dus ook al na over de verkoop bij het kopen van een vakantiehuis. Of misschien nog beter: zie je vakantiehuis, naast een manier om geld te beleggen, vooral als een plek om zelf te genieten!